Alsof ‘niet in staat zijn tot zelfbestuur’ een argument voor bezetting is

De titel van deze blogpost is een, enigszins gechargeerde, parodie op dit artikel van Dirk-Jan van Baar in de Volkskrant van 8 augustus, getiteld ‘Alsof Palestijnen zonder nederzettingen ineens tot fatsoenlijk zelfbestuur in staat zijn’. Zijn pennenvrucht verleidde mij tot het schrijven van een nieuwe post, na maanden van ‘inactiviteit’.

Dirk-Jan van Baar, historicus, pleit in zijn artikel voor ‘Een Ander Europees Geluid over het Midden-Oosten’. In het kort: Europa moet minder kritisch staan tegenover Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever/Judea en Samaria/Palestina (doorhalen wat volgens u als lezer niet van toepassing is) en meer oog krijgen voor de ‘veiligheidsdilemma’s van Israël’ en de positie van christenen in het Midden-Oosten. Van Baar richt zich in zijn artikel voornamelijk op het eerste en tweede deel van het ‘andere geluid’ en gaat pas in aan het eind van zijn betoog in op de positie van christenen.

Van Baar is duidelijk onder de indruk van de bijna onmenselijke (economische) prestaties die kolonisten leveren, terwijl zij door bijna iedereen gehaat en uitgekotst worden. Dat alleen al verdient sympathie. De historicus vergeet hierbij te vermelden dat de kolonisten door de Israëlische regering allerminst uitgekotst danwel tegengewerkt worden. De huizen in nederzettingen zijn niet voor niets goedkoper dan woningen buiten de Westelijke Jordaanoever. B’Tselem schrijft:

“The Israeli governments have implemented a consistent and systematic policy intended to encourage Jewish citizens to migrate to the West Bank. One of the tools used to this end is to grant financial benefits and incentives to citizens – both directly and through the Jewish local authorities. The purpose of this support is to raise the standard of living of these citizens and to encourage migration to the West Bank.”

Een aantal dagen geleden nam het Israëlische kabinet een nieuwe ‘map of national priority areas’ aan, met daarop extra nederzettingen. Veel Israëli’s zijn de kolonisten wellicht liever kwijt dan rijk, hulpeloos en zielig zijn zij absoluut niet.

Daarnaast is er natuurlijk nog het punt dat de groeiende nederzettingen het stichten van een Palestijnse staat steeds lastiger maakt. Iets wat door Van Baar slechts terloops genoemd wordt, en blijkbaar onbelangrijk is voor een duurzame oplossing van het conflict. Misschien heeft dat te maken met Van Baars stelling dat het ontstaan van de nederzettingen en de politiek die daarbij hoort uiteindelijk de schuld is van de Palestijnen zelf. Zij hebben zich namelijk altijd verzet tegen deze expansie buiten de grenzen van voor 1967, en hebben elke vreedzame oplossing van het conflict verworpen. Alsof het uitblijven van een vredesovereenkomst een argument is om dan maar zoveel mogelijk land te koloniseren, voor het te laat is. (Ik ga hier maar even voorbij aan het feit dat in het verleden van beide kanten vredesvoorstellen gedaan zijn. Ook het punt dat deze nederzettingen natuurlijk niet op zichzelf staan maar in stand gehouden moeten worden door een netwerk van ‘Jews only’ wegen, checkpoints, zogenaamde pricetag-aanvallen, etc. zal ik niet noemen.)

Op een punt ben ik het met de auteur eens. Natuurlijk breekt de vrede in de moslimwereld niet zomaar uit als er geen Joodse nederzettingen meer zijn. Er zijn ‘experts’ die stellen dat de oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict de sleutel is tot vrede in het gehele Midden-Oosten (‘the road to Jerusalem runs through Baghdad/Tehran/etc’). Deze koppeling gaat uit van de aanname dat alle conflicten in het Midden-Oosten verbonden zijn met het bestaan van Israël en het conflict tussen Joden en Palestijnen. Dat is uiteraard grote onzin. Echter, dit lijkt mij geen argument om de kolonisten en de Israëlische regering hun goddelijke gang te laten gaan met de garantie dat op deze manier Palestijns zelfbestuur nooit gerealiseerd zal worden.

Een laatste punt: fijn dat Van Baar zich zorgen maakt over de positie van christenen in het Midden-Oosten. Dat zouden meer mensen moeten doen. Jammer dat hij vergeet te vermelden dat er nog altijd ruim 200.000 Palestijnse christenen op de Westelijke Jordaanoever wonen. Ik begrijp dan ook niet wat Van Baar bedoelt met de zin ‘Alsof Joden (en christenen) niets meer te zoeken hebben op de Westelijke Jordaanoever (voor hedendaagse Europeanen is dit moslimgebied), terwijl hier toch hun heilige plaatsen liggen.’ Wellicht verbindt hij het lot van de Joodse kolonisten toch aan dat van christenen?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s